Solcellen
Solcellssystem omvandlar ljus till elektricitet. Lite förenklat beskrivet så använder man sig av ett halvledarmaterial, ofta kisel, skyddat av en glasskiva.
Storleken är mycket varierande, från den lilla solcellen som driver din miniräknare till system som är flera fotbollsplaner stora. När ljus träffar halvledarmaterialet laddas elektroner med energi och de börjar flöda genom materialet. De genererar då en likström som leds genom en kabel till en växelriktare. Där omvandlas likströmmen till 230V växelström så att den kan anslutas till det befintliga elsystemet.
Ett solcellssystem består av solcellspaneler som vanligtvis är ca 1 x 1,65 m. Av dessa bildar man grupper av seriekopplade paneler som i princip kan bli hur stora som helst.
Anläggningens storlek – Energi & effekt
Solcellsanläggningarnas storlek anger vi alltid i kilowatt (kW). Detta visar hur mycket effekt solcellerna genererar när det råder optimala förhållanden. Den totala mängden energi systemet genererar på ett år mäts i kilowattimmar (kWh). Energi är alltså effekt över tid.


Solenergi finns i överflöd, i form av naturligt ljus och värme. Med en egen solcellsanläggning kan du producera din egen el under väldigt många år, hållbart för både miljön och plånboken.
Bygglov
Olika orter har olika lokala krav kring bygglov för solcellsanläggningar. Särskilda regler kan också gälla för installationer i specifika miljöer. Vår rekommendation är att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun innan installation påbörjas. Ni bör även informera aktuellt försäkringsbolag om installationen eftersom detta kanske måste noteras som ett sakförhållande på försäkringen.
Byggherre
Det är beställaren som har ansvaret som byggherre, alltså det övergripande ansvaret. I våra avtal erbjuder Elians att ta över hela detta ansvar. Det innebär bland annat att vi tar fram en arbetsmiljöplan för projektet. Om projektets totala kostnad överstiger fyra prisbasbelopp för företag ställs krav på att alla som arbetar i projektet ska registrera sin närvaro på arbetsplatsen. Då övertar vi även ansvaret att hantera och administrera den s.k. personalliggaren.

Taksäkerhet
Fastighetsägaren ansvarar för att det går att komma upp på taket på ett säkert sätt. Vi erbjuder lösningar för fastighetsägaren, dels för att vi ska kunna montera solcellerna på taket men även att det ska gå att beträda taket i framtiden för olika underhållsarbeten.

Allmänt om anslutning
De allra flesta solcellssystem installeras i byggnader som redan är anslutna till elnätet. Solpanelerna ansluts till nuvarande system och el som genereras används antingen i fastigheten eller exporteras till elnätet, beroende på hur mycket el som används för stunden. El som går ut på elnätet kan man sälja. Om du kopplar in en solcellsanläggning ska det alltid anmälas till nätägaren. Det måste göras av en elinstallatör och är givetvis något som vi hjälper till med!
Regler
Enligt Elsäkerhetsverket är allt utförande som ingår i en solcellsanläggning klassat som elinstallationsarbete och är därför behörighetskrävande. Elians är registrerat som elinstallatör hos Elsäkerhetsverket.

Riktning och lutning
- För optimal elproduktion bör taket vara riktat mot söder och ha en lutning mellan 10° och 50° mot horisontalplanet.
- System som riktas rakt östligt och rakt västligt fungerar också, men effekten kommer att bli mindre. En fördel med öst/väst montage är dock att man får något högre produktion morgon/kväll, vilket kan stämma bättre med fastighetsägarens användning av el.
- Vi rekommenderar inte installation på tak vända mot norr.
Skuggning
Solpaneler som säljs idag klarar en viss skuggning, men oftast påverkas ändå systemets prestanda. Därför bör man alltid kontrollera om det finns till exempel byggnader, träd, skorstenar eller ventilationsrör som skulle kunna skugga panelerna. Förhållanden kan även ändras med årstiderna och detta behöver tas hänsyn till. Det är en stor fördel med så skuggfritt som möjligt mellan mars och oktober.
Grönt avdrag
Skattereduktionen ges för de debiterade kostnaderna för arbete och material med:
- 15 procent för installation av solceller
- 50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi
- 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.
Skattereduktionen utformas med en fakturamodell som liknar den som finns för rot- och rutavdrag så att köparen får avdraget direkt vid köpet. Skattereduktionen får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år. Om köparen inte betalat in tillräckligt med skatt faktureras köparen den resterande summan.
Finansiering
Det mest fördelaktiga är att ta eller utöka sitt bolån, om det finns utrymme för det på fastigheten. En del banker erbjuder även solcellslån där själva anläggningen blir säkerheten för lånet. Elians kan även erbjuda delbetalning för solcellssystem till konsumenter, företag, bostadsrättsföreningar etc genom våra samarbetspartners. Kontakta oss för mer information.

Garantier
Solcellspanelerna har minst 12 års produktgaranti och 25 års effektgaranti, beroende på fabrikat. Växelriktaren har normalt 5
års garanti, förlängning är möjlig. Arbete och fästmaterial har 10 års garanti. Övrigt material har 2 års garanti. Batterier, kontrollera med leverantören.
Hur väljer vi paneler?
Elians har lång erfarenhet av att välja solcellsanläggningar och vi köper alla våra paneler från stora och etablerade tillverkare med stabil ekonomi. Det ger dig som kund trygghet.
Solcellers miljöpåverkan
Under tiden dina solceller producerar el på taket till ditt hus är
deras miljöpåverkan liten. Driften är tyst och ger normalt inte
upphov till några utsläpp. Dessutom sker elproduktionen och
elanvändning nära varandra, vilket minskar
överföringsförluster i elnäten.
Solcellernas största miljöpåverkan uppstår vid tillverkningen.
Energiåterbetalningstiden anger hur lång tid det tar att
generera motsvarande mängd energi som används vid
tillverkning, transport och drift. För solceller är den ca två till
tre år i Sverige.
Precis som vid tillverkningen går det åt mycket energi för att
återvinna solceller. I Sverige är det vanligast att man lämnar
solcellen till återvinning via de kommunala
återvinningscentralerna, då vet vi att de hanteras på
miljöriktigt sätt.
