Solceller lantbruk
Solceller för lantbruk – För riklig skörd, av solsken
Att driva lantbruk idag innebär pressade marginaler för många med dyrare foder, utsäde och nyckfullt väder som ger ovissa skördar. Men det finns många solsidor med solceller för lantbruk.
Era outnyttjade ytor på mark och tak av byggnader är ofta optimala platser för solcellsinstallationer och en heltidsanställning för solen på er gård:
1. Minska era energikostnader
Jordbruk är en energiintensiv verksamhet, med solceller på ert lantbruk får ni en stabil källa till förnybar energi som minskar era elkostnader avsevärt. Genom att generera er egen el kan ni minska ert beroende av elnätet och ni påverkas minimalt av fluktuerande energipriser. Detta stabiliserar inte bara era energikostnader utan frigör också pengar till andra delar av er verksamhet. En finansiell flexibilitet som är en värdefull tillgång, särskilt i tider av ekonomisk osäkerhet.
2. Solceller för lantbruk - En pålitlig energikälla
Även om vädermönster kan vara oförutsägbara, är solen en pålitlig energikälla. Solpaneler fortsätter att generera elektricitet även under molniga dagar och med rätt utrustning, kan ni säkerställa ett stabilt flöde av el. Vi på Elians kan också leverera energilager (batteri) som ger ökad möjlighet till lönsamhet och stabilitet. Genom att kapa effekttoppar, leverera stödtjänster, stabilisera ett svagt elnät som påverkar er verksamhet och klara strömbortfall.
3. Minska ert koldioxidavtryck
Ni känner väl till de utmaningar som klimatförändringar och miljöhänsyn innebär. Solen är en viktig faktor i hela er verksamhet och genom solceller kan ni bygga vidare på ert hållbara arbetssätt, minska ert koldioxidavtryck och bidra ytterligare till en grönare planet. Att öka er andel förnybar energi och bara använda fossila bränslen där det inte finns några andra alternativ (ännu), är ett mål som många lantbrukare strävar efter.
4. Ökad markanvändningseffektivitet och lågt underhåll
Solcellsparker kan med fördel installeras på annars outnyttjad åkermark och betesmark. Har du betande djur, kan de fortsätta beta fritt på ytorna kring solcellerna. Denna dubbla markanvändning gör det möjligt för er att generera ytterligare inkomster genom solpanelerna samtidigt som marken nyttjas av era betande djur. Har ni dessutom ekonomibyggnader med plåttak är även de ofta perfekta att installera solcellspaneler på. Ovanpå detta har solceller dessutom inga rörliga delar och kräver minimalt underhåll och ger låga underhållskostnader.
5. En investering som ger effekt
En solcellsanläggning är en långsiktig investering som ger utdelning i årtionden. Förutom att ni kan sälja den el ni själva inte behöver och få en passiv inkomstkälla, är återbetalningstiden av er investering ca 7-12 år. Efter det, ger er anläggning er ren förtjänst under anläggningens livstid. Våra glas/glaspaneler har en livslängd och garanti på hela 30 år.
6. Ökar värdet på gården
Ni som äger er gård, antingen som privatperson eller företag, ökar värdet på ert lantbruk genom solceller. Ni kan räkna med att investeringen ni gjort återbetalas i värdeökningen. Detta kan göra er fastighet mer attraktiv och ni får ut ett högre pris vid försäljning.
Läs nedan om alla detaljer som är viktiga att tänka på vid en solcellsinstallation. Eller kontakta ditt närmaste Elianskontor, så tar vi er igenom processen steg för steg.
Vi bygger kvalitetsanläggningar med solceller från Europa
Att fatta beslutet att investera i solceller för sitt lantbruk, vet vi kan kännas som en djungel bland alla olika leverantörer och paneler. Vårt råd till er, i båda avseenden, är att satsa på kvalitet. Elians har installerat solceller sedan 2012 och har genomfört över 3000 installationer. Vi arbetar med glas/glas-paneler och växelriktare av högsta kvalitet och erbjuder hållbart producerade lösningar från Europa.
Solceller lantbruk – referens/case
”Vi har stort fokus på kostnader i vår verksamhet, så att investera i solceller för att säkra priset på en del av vår förbrukning var en självklarhet för oss. Vi valde Elians som leverantör av flera anledningar. Dels för den snabba återkopplingen vid offertförfrågan och de kunde svara på alla våra frågor som rörde anläggningen och hur vi skulle tänka vid dimensionering. Trevligt och professionellt bemötande och deras gedigna kalkyler ledde till att de fick förtroendet. Installationen gick snabbt och smidigt och solen har redan börjat jobba för oss!”
/ Hans Pettersson på Havdhem mjölk
Objekt: Lantbruket Havdhem Mjölk AB på Gotland
Anläggning: 456 st paneler, anläggningen har en beräknad årlig produktion på 182400 kWh.
Solceller för lantbruk - viktigt att tänka på
Bygglov
Olika orter har olika lokala krav kring bygglov för solcellsanläggningar. Särskilda regler kan också gälla för installationer i specifika miljöer och när det är mark som tas i anspråk. Vår rekommendation är att kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun/länsstyrelse innan installation påbörjas. Ni bör även informera aktuellt försäkringsbolag om installationen eftersom detta kanske måste noteras som ett sakförhållande på försäkringen.
Byggherre
Det är beställande företag som har ansvaret som byggherre, alltså det övergripande ansvaret. I våra avtal erbjuder Elians att ta över hela detta ansvar. För våra privata kunder så tar vi alltid över ansvaret som byggherre. Det innebär bland annat att vi tar fram en arbetsmiljöplan för projektet. Om projektets totala kostnad överstiger fyra prisbasbelopp så ställs krav på att alla som arbetar i projektet ska registrera sin närvaro på arbetsplatsen. Då övertar vi även ansvaret att hantera och administrera den s.k. personalliggaren.
Allmänt om anslutning
De allra flesta solcellssystem installeras i byggnader som redan är anslutna till elnätet. Solpanelerna ansluts till nuvarande system och el som genereras används antingen i fastigheten eller exporteras till elnätet, beroende på hur mycket el som används för stunden. El som går ut på elnätet kan man sälja. Om du kopplar in en solcellsanläggning ska det alltid anmälas till nätägaren. Det måste göras av en elinstallatör och är givetvis något som vi hjälper till med.
Taksäkerhet
Fastighetsägaren ansvarar för att det går att komma upp på taket på ett säkert sätt. Vi erbjuder lösningar för fastighetsägaren, dels för att vi ska kunna montera solcellerna på taket men även att det ska gå att beträda taket i framtiden för olika underhållsarbeten.
Kontakt med lokal räddningstjänst
Det är viktigt för företag att kontrollera med lokal räddningstjänst innan installationen för att se om det finns lokala bestämmelser.
Ert försäkringsbolag
När vi undersöker era förutsättningar för en egen solcellsanläggning är det bra om ni kollar upp vilka krav ert försäkringsbolag har för att en anläggning ska vara godkänd enligt dem. Vi är certifierade och följer alla lagar och regler men ibland har vissa försäkringsbolag vissa specifika krav, så det kan ändå vara bra att höra med dem för att vara på den säkra sidan. Så ser vi till att kraven uppfylls.
Regler
- Enligt Elsäkerhetsverket är allt utförande som ingår i en solcellsanläggning klassat som elinstallationsarbete och är därför behörighetskrävande. Elians är registrerat som elinstallatör hos Elsäkerhetsverket.
- Reglerna från LBK (Lantbrukets Brandskyddskommite) föreskriver att om växelriktare skall placeras inomhus, måste det vara i ett separat elrum eller annat torrt och dammfritt utrymme. Och den inte får placeras i djurstall eller utrymme med förhöjd brandrisk.
- En lantbruksmiljö ställer specifika krav på hur kablar skall skyddas mot skador från gnagare.
- Samtliga kopplingslådor förses med varselmärkning.
- Både AC och DC-sidan skall förses med överspänningsskydd
Riktning och lutning
- För optimal elproduktion bör taket eller markanläggningen vara riktad mot söder och ha en lutning mellan 10° och 50° mot horisontalplanet.
- System som riktas rakt östligt och rakt västligt fungerar också, men effekten kommer att bli mindre. En fördel med öst/väst montage är dock att man får något högre produktion morgon/kväll, vilket kan stämma bättre med fastighetsägarens användning av el.
- Vi rekommenderar inte installation på tak vända mot norr.
Skuggning
Solpaneler som säljs idag klarar en viss skuggning, men oftast påverkas ändå systemets prestanda. Därför bör man alltid kontrollera om det finns till exempel byggnader, träd, skorstenar eller ventilationsrör som skulle kunna skugga panelerna. Förhållanden kan även ändras med årstiderna och detta behöver tas hänsyn till. Det är en stor fördel med så skuggfritt som möjligt mellan mars och oktober.
Skattereduktion på 60 öre/kWh vid solceller för företag
Näringsverksamheter har rätt till reduktionen så länge man uppfyller kraven som microproducent av förnybar el:
- Maximal skattereduktion för 30 000kWh/år
- Max 100 Ampere huvudsäkring
- Köpt och såld el i samma anslutningspunkt/elmätare
- Inget avdrag för fler kWh/år än du köpt från elnätet
Läs mer om detta här på energimyndigheten
Finansiering
Det mest fördelaktiga är att ta eller utöka sitt befintliga lån, om det finns utrymme för det på fastigheten. En del banker erbjuder även solcellslån där själva anläggningen blir säkerheten för lånet. Elians kan även erbjuda delbetalning för solcellssystem till företag, bostadsrättsföreningar etc genom våra samarbetspartners. Kontakta oss för mer information.
Garantier
Solcellspanelerna har minst 12 års produktgaranti och 25 års effektgaranti och våra glas/glaspaneler från Europa har hela 30 års garanti. Växelriktaren har normalt 5 års garanti, förlängning är möjlig. Arbete och fästmaterial har 10 års garanti. Övrigt material har 2 års garanti. Batterier, olika för olika fabrikat.
Hur väljer vi paneler?
Elians har lång erfarenhet av att välja solcellsanläggningar och vi köper alla våra paneler från stora och etablerade tillverkare med stabil ekonomi. Det ger dig som kund trygghet. Vi arbetar med glas/glas-paneler och växelriktare av högsta kvalitet och erbjuder hållbart producerade lösningar från Europa. Vi nöjer oss inte med att våra leverantörer bara har kontor i Europa utan vi kräver att även tillverkningen sker i Europa, som hos våra partners Solitek paneler, Meyer Burger paneler och Fronius växelriktare. De har avsevärt lägre klimatavtryck jämfört med solcellsmoduler och växelriktare tillverkade utanför Europa.
Solcellers miljöpåverkan
Under tiden dina solceller producerar el på taket till ditt hus är deras miljöpåverkan liten. Driften är tyst och ger normalt inte upphov till några utsläpp. Dessutom sker elproduktionen och elanvändning nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnäten.
Solcellernas största miljöpåverkan uppstår vid tillverkningen. Energiåterbetalningstiden anger hur lång tid det tar att generera motsvarande mängd energi som används vid tillverkning, transport och drift. För solceller är den ca två till tre år i Sverige. Precis som vid tillverkningen går det åt mycket energi för att återvinna solceller. I Sverige är det vanligast att man lämnar solcellen till återvinning via de kommunala återvinningscentralerna, då vet vi att de hanteras på miljöriktigt sätt.