Batterier
Säkrad drift och passiv inkomstkälla genom energilager med batterier och stödtjänster
Genom lönsamma stödtjänster och energilager med batterier där ni lagrar överskottsproduktionen från era solceller alternativt den el ni köper, säkrar ni driften, sänker elkostnaden i er verksamhet och får en passiv inkomstkälla. Finns det dessutom känsliga processer i verksamheten som inte får stå stilla, kan ett energilager fungera som ett viktigt backupsystem vid strömavbrott.
Produktion och konsumtion av el måste alltid vara i balans. Det betyder att i samma sekund som energin produceras måste den konsumeras. Ett undantag är att man mellanlagrar energin i en batterilösning. En fördel med energilager är att de kan sättas in som hjälp mycket snabbt.
Vad är stödtjänster
Svenska Kraftnät, SVK, har det yttersta ansvaret för att det råder balans i vårt elsystem i Sverige, varje sekund, dygnet runt, året runt. I dagsläget är SVK beroende av att kunna sätta in energilager om det råder brist eller att det finns ett överskott av energi. Därför hyr SVK lagringskapacitet (hela lagret eller delar av det) av den som äger energilagret. Ägaren får ersättning för detta, så kallade stödtjänster. I dagsläget finns ett antal olika tjänster som SVK handlar upp. Men allt eftersom energianvändningen, energiproduktionen samt utbyggnaden av elnätet förändras kommer nya tjänster att efterfrågas. Ska man investera i ett energilager är det alltså av största vikt att lagret är framtidssäkrat och kommer klara de nya behoven som ständigt uppkommer.
Fördelar energilager med batterier
- Kapar effekttopparna i verksamheten.
- Säkrar verksamhetens drift.
- Sänker elkostnaderna.
- Ger ett tryggt backupsystem så verksamheten inte riskerar att stå stilla.
- Ger möjlighet att lagra energi när priset är lågt och sälja när priset är högre. Detta kallas för prisarbitrage.
- Stödtjänsterna nu är mycket lönsamma.
Viktigt att tänka på när man ska investera i ett energilager med batterier
- Hur mycket energi batteriet kan lagra, det anges i kWh.
- Med vilken effekt energilagret kan ladda ur, detta anges i kW. Stödtjänster genererar ersättning utifrån effekten på energilagret (kW) men även under hur lång tid det kan leverera (kWh). Därför är det viktigt att ditt energilager klarar att ge en viss effekt i en viss tid.
- Analysera vilken den optimala kombinationer av effekt och energi är för varje applikation.
- När du jämför offerter på energilager så är det väldigt viktigt att jämföra hur många cykler ditt energilager klarar av. En cykel är en uppladdning och en urladdning.Trots en högre investeringskostnad blir ändå ett energilager som klarar fler cykler en bättre investering än ett som har lägre investeringskostnad och färre cykler.
Trygghet och europeiskt, basen i vårt erbjudande
När vi väljer samarbetspartners och de produkter vi använder i våra lösningar, väljer vi europeiska leverantörer. Det borgar för hög kvalitet och trygghet när det gäller garantier och service.
Våra produkter kommer från Socomec och Fenecon som vi köper genom deras svenska representant SellPower. SellPower har mångårig erfarenhet av att leverera batterilösningar för industri och andra applikationer. De har också servicetekniker på plats här i Sverige för snabb och trygg service om något skulle inträffa. SellPowers expertis ser tillsammans med våra leverantörer till att ditt energilager är anpassat för framtidens resursbehov, så att du kan få avkastning under längre tid.
Tidsplan och finansiering
- Normalt tar hela processen mellan 4 till 12 månader.
- Finansieringen, tryggt och enkelt. – Vi erbjuder finansieringslösningar i samarbete med Wasa Kredit. Om finansiering ombesörjs själv, behövs en bankgaranti för att säkerställa betalningen.
Betalningsplanen ser ut så här:
- 50 % betalas direkt vid beställning.
- 40% betalas innan fabriken skickar lagret.
- 10% Efter att vi driftsatt batteriet.
Det finns också möjlighet till ett ”grönt avdrag” för batterier. Det är en skattereduktion som liknar den för ROT- och RUT-avdrag. Skattereduktionen ges för de debiterade kostnaderna för arbete och material med 50% och får uppgå till högst 50 000 kronor per person och år.